De Social Distancing Sensor

De Social Distancing Sensor, ontwikkeld door Sentech en Focus Technology, wordt geassembleerd door BlueView Noviomagum te Nijmegen. In het journaal van 30 augustus 2020 was het product een item.

Afgelopen weekend is door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam het gedrag van bezoekers aan de kunstbeurs ‘Smart Distance Lab -The Art Fair’ geanalyseerd. Met behulp van speciale badges is gemeten in hoeverre mensen zich aan de 1,5 meter afstand houden. Dit onderzoek hoopt zo bij te dragen aan succesvolle corona-protocollen voor evenementen. Om in de praktijk te onderzoeken welke maatregelen goed werken, wat beter kan en welke nieuwe slimme oplossingen er kunnen worden bedacht, gaan wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (in samenwerking met organisaties) onderzoek doen naar Corona-maatregelen tijdens evenementen. Het doel van dit onderzoek is om festivals, beurzen en andere grote evenementen te helpen op een veilige manier te organiseren. Een belangrijk onderzoek vond plaats op 28, 29 en 30 augustus, in de setting van de kunstbeurs ‘Smart Distance Lab – the Art Fair’.

Hoe wordt het gedrag onderzocht?

Alle bezoekers kregen een Social Distancing Sensor, ontwikkeld door de bedrijven Sentech en Focus Technologies.  Dit apparaat meet hoe ver iemand van een ander persoon met een SDS is verwijderd.

Ook hangt de hal van de kunstbeurs vol met meetinstrumenten, die relevante zaken bijhouden als luchtvochtigheid en temperatuur. ‘We gaan bijvoorbeeld kijken of het effect heeft als badges gaan piepen wanneer bezoekers te dicht bij elkaar komen en we testen verschillende looprichtingen tegen elkaar’, vertelt UvA wetenschapper Denny Borsboom, die onderzoek doet op het evenement.

‘Wij gaan die data vervolgens analyseren met methoden die we in het verlengde van Science versus Corona – een initiatief om namens de wetenschap aan oplossingen te werken – hebben ontwikkeld’, voegt Borsboom toe. Met deze methoden kan inzichtelijk gemaakt worden hoe riskant het gedrag van de groep mensen als geheel is.

De SDS wordt in opdracht van Focus Technology door de mensen van BlueView Noviomagum samengesteld. BlueView is een social firm die productieactiviteiten onderneemt met inzet van mensen met een beperking. Dit kwalitatief hoogwaardige product assembleren dient daarmee een maatschappelijk doel en is een verrijking voor ons product-portfolio.